maanantai 14. marraskuuta 2016

Tynkkynen toimii kuin Underwood – yksittäinen sivuroolissa oleva nuorukainen voidaan uhrata, jos se sopii oman vallantavoittelun agendalle

Alleviivataan otsikon väite tähän alkuun uusiksi: Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on kyllä yhdenlainen köyhän miehen Frank Underwood, jolle yksittäisen sivuroolia esittävän ihmisen kärsimys on sivuseikka, jos se hyödyttää Tynkkysen omaa populistista vallantavoittelua.

Tapahtunutta: Trumpin voiton jälkeen Tynkkynen ja PS-Nuoret ovat mm. teettäneet ”Make Finland Great Again” -lippiksiä vauhdittaakseen omaa nationalistista politiikkaansa Suomessa, ja saadakseen boostia Fixit-kansalaisaloitteelleen. Ja siinä ei toki ole itsessään mitään pahaa. Politiikkaan kuuluu se, että omia agendoja vauhditetaan milloin milläkin suositulla aiheella ratsastamisella.

Tähän mediapeliin sopi kuitenkin kuin nenä päähän julkinen tuohtuminen yksittäisen Hesburgerissa työskentelevän nuoren naisen(/tai tytön) twiitistä, jossa hän ei muuten edes uhannut mitään vaan totesi (tyhmästi, toki toki), että ”ois tehny mieli sylkäistä” Make America Great Again -lippistä kantaneen ”jäbän” hamppariin. [Twiitti meni siis sanatarkasti näin: 20 min ennen sulkemisaikaa sisälle astuu jäbä Make America Great Again –lippalakki päässä. Ois tehny mieli sylkästä sen purilaiseen.]

On tietysti jo itsessään irvokasta, että omista rasistisista islam-kirjoituksistaan parasta aikaa syytettynä oleva Tynkkynen on huolissaan nuoren ihmisen vähän raisusta lippismielipiteestä. Mutta ennen kaikkea on irvokasta ja edesvastuutonta, että tulevana luokanopettajana ja ison puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajana hän ei välitä yhtään yksittäisen ihmisen yksityisyydestä, jos se edesauttaa hänen omaa politiikkaansa.

Tynkkynen laittoi siis tämän yksittäisen nuoren ihmisen nimen ja naaman ainakin Twitterissä ja Facebookissa maalitauluksi: hän siis julkaisi kuvan reilulle 4000 Twitter- ja vajaalle 8000 Facebook-seuraajalleen tästä yksittäisestä twiitistä ja tämän henkilön tunnistettavasta profiilikuvasta. Saatesanoina Tynkkynen kirjoitti mm. että ”tällainen toisen ihmisen totaalinen halveksiminen mielipiteiden perusteella kertoo siitä, että on unohdettu täysin eräs asia: olemme kaikki ihmisiä, samaa lihaa ja verta - meidän pitäisi kohdella toisiamme ihmisarvoisesti”. Näin puhuu siis mies, jota apulaisvaltakunnansyyttäjä epäilee islaminuskoa tunnustavan ihmisryhmän uhkaamisesta, panettelemisesta ja solvaamisesta.

No. Mediakin tähän tarttui melko isosti (mitä pitäisi käsitellä omassa kirjoituksessa), Hesburger tietenkin kaivoi kriisiviestintäohjeet naftaliinista, tuomitsi twiitin, alleviivasi erikseen että kaikki asiakkaat ovat heille tervetulleita, ja on mm. ilmoittanut, että ko. henkilö ei jatka työskentelyä Hesburgerilla. En tiedä mitä Hesburgerin ja tämän yksityishenkilön kesken on puhuttu, mutta tällä julkisuudella on varmaan myös työntekijälle itselleen edullista, että työsuhde Hesburgeriin loppuu.

Kirjoitettu vitsi on aina riski


Johtopäätöksenä toivon todella, että _kaikki_ nuoret oppivat tämän tapauksen tiimoilta ainakin kaksi asiaa, jos eivät ole vielä oppineet.

1) Kirjoitettu teksti on aina eri asia kuin puhuttu teksti. Potkut saaneen nuoren twiittaajan tarkoituksena oli mitä oletettavimmin viestiä, että hän on niin pettynyt Trumpin valintaan, että kannattajan näkeminen ärsytti, minkä hän halusi pukea nasevasti ja raisusti 140 merkin mittaiseen twiittiin.

Kahvipöydässä huumoriin viittaavalla äänenpainolla tällainen vitsi voisi olla ok. Mutta sen kirjoittaminen julkisesti muotoon ”ois tehny mieli sylkäistä” voidaan lukea täysin toisin. Jos joku haluaa tulkita sen uhkaukseksi sylkäisemisestä, twiittaajan vitsit ovat vähissä.

2) Näin (Tynkkysen tavoin) toimii poliitikko, joka ei välitä tuottamastaan vahingosta sivullisille. Ja näin toimivan poliitikon kannattaminen on toki jokaisen oma asia.

P.s.

Toivottavasti tätä kirjoitusta ei lueta minun kritiikkinäni perussuomalaisia kohtaan. Olen haastatellut kasvotusten useampaa perussuomalaisten kansanedustajaa ja alemman tason poliitikkoa sekä taustaryhmäläistä (ja itse asiassa myös Tynkkystä, joka on sivumennen sanottuna hyvin herttainen ja läsnäoleva persoona kohdatessaan muita ihmisiä), eikä minulla ole missään tapauksessa kautta linjan perussuomalaisiin kohdistuvaa kritisoitavaa.

Populismia kritisoin kyllä iankaikkisesti, mutta sitä harjoittavat muutkin puolueet kuin populistipuolueina tunnetut puolueet. Mutta tällainen nuoren taviksen lynkkaaminen oman vallan kasvattamiseksi ja vauhdittamiseksi on sylettävää jopa populistien populistilta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti